is vanaf nu

Drie manieren om energieverbruik van datacenters terug te dringen

18 juli 2014

Onderzoekers hebben geconcludeerd dat vooral energieverbruik van datacenters enorm verminderd kan worden, maar hoe doe je dat? Hier zijn drie manieren om energieverbruik terug te dringen.

Energieverbruik

Omdat Amsterdam één van de grote ICT-knooppunten in Nederland is, werd hier onderzoek gedaan naar energiebesparing. De onderzoekers concludeerden dat vooral het energieverbruik van datacenters aanzienlijk kan worden teruggedrongen. Zowel ICT-bedrijven, beheerders en klanten moeten meewerken om het energieverbruik effectief te kunnen inperken. Maar hoe kunnen ze dit het beste doen?

1. Vrije koeling

Een manier om energie te besparen is door gebruik te maken van vrije koeling. Hierbij wordt een datacenter gekoeld met behulp van de buitenlucht, waarvan de temperatuur meestal lager ligt dan die binnen het datacenter. De koeling van het datacenter kost namelijk veel energie en op deze manier hoeft de koelinstallatie minder hard te werken, waardoor het energieverbruik omlaag gaat. Met behulp van vrije koeling zal er 15% energiebesparing worden gerealiseerd.

2. Virtualisatie

Het virtualiseren van een deel van de data kan een grote impact hebben op het energieverbruik van het datacenter. Op deze manier wordt de beschikbare reken- en opslagcapaciteit beter benut. Bovendien hoeft er dan ook minder gekoeld te worden en dat scheelt dus ook weer energieverbruik door de koelinstallatie.

3. Nieuwe IT-apparatuur

Een andere manier om energie te besparen is het implementeren van nieuwe ICT-apparatuur. IT-apparatuur die ouder is dan vier jaar, heeft in vergelijking met moderne ICT-apparatuur namelijk een zeer beperkte capaciteit. Hierdoor kost dit veel meer energie dan wanneer er nieuwe apparatuur zou worden aangeschaft.

Meer informatie over het datacenter en over methoden om energie te besparen, leest u in de onderstaande whitepapers:


Bron: executive-people.nl

MyExpo

Login voor uw persoonlijke MyExpo omgeving.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?