is vanaf nu

Open wifi-netwerk? Beter van niet!

18 juli 2014

Hackers zullen onder andere profiteren van geanonimiseerd internet

Laatst liet de Open Wireless beweging weten dat zij router-firmware wilden ontwikkelen om wifi-netwerken open te zetten, maar dit is niet zo’n goed idee…

Open Wireless

De reden dat de Open Wireless beweging het internet open wil maken is ten eerste om het toegankelijker te maken. Maar ook moet het volgens hun als voordeel hebben dat de privacy van internetgebruikers beter gewaarborgd wordt, doordat activiteiten uitgevoerd met een IP-adres dan niet meer aan één internetgebruiker zijn te koppelen.

Anonieme cybercriminelen

Zoals met wel meer diensten die anoniem internet aanbieden, blijkt dat het slechts voor een klein deel wordt gebruikt waar het voor bedoeld is. Vaak wordt het juist door hackers ingezet om anoniem criminele activiteiten op internet uit te voeren. Een dergelijk open WiFi-netwerk zou dus waarschijnlijk ook snel misbruikt worden.

Bandbreedtelimiet

Bovendien kan het nadelige gevolgen hebben voor het bandbreedte –limiet van de eigenaar van een netwerk. Gasten op dit netwerk verbruiken namelijk extra bandbreedte.

Openbare accesspoints

Ten slotte is het ook niet helemaal veilig wanneer accesspoints openbaar worden gemaakt voor gebruikers. Er worden namelijk nogal eens wat kwetsbaarheden in routers ontdekt. Via deze lekken kunnen cybercriminelen de router binnendringen en zo kwaadaardige firmware kunnen installeren om vervolgens het verkeer te kunnen monitoren en zelfs manipuleren.


Door: Birgit Bunt (Marqit), Bron: security.nl

MyExpo

Login voor uw persoonlijke MyExpo omgeving.
E-mailadres
Wachtwoord
Wachtwoord vergeten?